17 stycznia 2013 r. odbyło się kolejne otwarte spotkanie w ramach kursu „Zdrowy tryb życia"
Tematyką spotkania otwartego były owoce i warzywa – jak w atrakcyjny sposób wprowadzić je do codziennej diety.
Po krótkim wykładzie, którego celem było pokazanie jak ważna dla naszego zdrowia jest urozmaicona dieta, uczestnicy mieli okazję spróbować proponowanych koktajli, soków oraz zup.
Podstawą zielonych koktajli są dojrzałe owoce, woda i zielone części roślin. Zielone części roślin to NIE WARZYWA ZIELONE. Koktajle przygotowywane były na bazie m.in. takich owoców jak: jabłko, banan, pomarańcza, ananas, jednak kluczowym elementem były zielone składniki takie jak: sałata (m.in. roszponka, rucola), koperek, nać pietruszki oraz szpinak.
Choć początkowo uczestnicy z pewnym powątpiewaniem podchodzili do degustacji przygotowanych potraw, prędko przekonali się, że przygotowane koktajle są wyjątkowo smaczne i chętnie korzystali z dokładek.
Dużą popularnością cieszyła się zupa… z sałaty! Zaskakująco smaczna, łatwa w przygotowaniu i mało czasochłonna.